Tour de Roga 2024 - Rogaining Adventure

 Vessö Roga 20.7 

 

TOUR DE ROGA - STAGE 2

20.7 Borgås idylliska skärgårdslandsbygd

Den andra deltävlingen av Tour de Roga går på Vessölandet i Borgå. Vessö bjuder på en mångsidigt unikt och varierande terräng och är värd att uppleva.
Klasser: 3 timmar till fots, 5 timmar till fots, 5 timmar med cykel, 5 timmar med eldriven cykel, 8 timmar till fots.

Länk till tidigare rogaining tävling på Vessö:  Rannikko-Rogaining järjestettiin vuonna 2022 saaren pohjoisosasta. På grund av stor mängd feedback och förfrågan bestämde vi oss för att gå tillbaka och arrangera ett nytt evenemang på denna pärla. I år omges tävlingscentret av de mest spännande, -vackra och -märkliga terrängplatserna, det vill säga tävlingscentret ligger i södra delen av Vessö. År 2022 hann endast de längsta tävlingsklasserna besöka det sydliga området, så nu är rätta tillfället för alla att uppleva detta unika område. 

Samla runt dig ett gäng på 2-6 personer och kom med på ett rogaining äventyr. Man kan även deltaga solo. Märk att det finns även en klass för e-bikes (eldrivna cyklar), samt en skild klass för hundar (hunddriven ;) ).

Terrängen är mycket varierande: underbara sanddyner, hisnande strandklippor, snabblöpt tallmo, ett bra nätverk av vägar och stigar, några svårare kuperade områden och allt däremellan:).
Banorna är perfekta för nybörjare såväl som erfarna Rogaining-rävar. 
Välkomna!

Förhandsanmälan bör göras i god tid före evenemanget. Ju tidigare anmälningen görs, desto förmånligare är deltagande och mer underlättar det arrangörsarbetet. Priströsklerna för anmälningarna är: 5.6, 23.6, 14.7.
Det går att efteranmäla sig ännu på tävlingsdagen, men vi rekommenderar anmälning på förhand. Eventuella deltagarnamn- och lagnamnbyten kan göras dagen innan loppet utan kostnad. Mer information finns i evenemangets tävlingsinbjudan (länk finns nedan).

 Anmälnda


Terrängbeskrivning

Den östra delen av Vessö består av exceptionellt stora sanddyner, många igenvuxna grustag samt några vanligare skogsområden. Stig- och vägnätet bryter terrängenheter och skapar knepiga vägval. Viltspår finns också här och där.


Den västra delen av Vessö är till största delen vacker och välskött njutbar skog: Öppna berg samt örstensbackar. Mellan kullarna kan du hitta vackra kärr eller frodiga snår. Terrängen är uppdelad av väg- och stignät, vilket möjliggör utmanande vägvalsuppgifter. Höjdskillnaderna är måttliga. Havsutsikten kan reta upp och till och med hindra koncentrationen. Tävlingsområdets sydöstra hörn är ett mycket mångsidigt och intressant område. Området är som ett pussel, men det känns att bitarna inte hör ihop: Det finns sandstränder, tallmoterräng, nyare sandgropar, igenvuxna sandgropar, öppna berg, ekonomiskog, steniga områden och kärr. Området korsas av stigar och vägar, vilket kanske inte alltid underlättar orienteringsuppgiften.

Den sydvästra delen av terrängen är ett stort enhetligt terrängområde, som korsas av några stugvägar. Terrängen är huvudsakligen grov kustterräng med inslag av kulturmark. Speciellt de kuperade bergsytorna är alltid bra. Sänkorna mellan bergen är mestadels frodiga, men mestadels löpbara. På områden av skogsavverkningar och -gallringar kan du hitta bra löpunderlag, ifall du håller blicken upp. Det finns rikligt med viltstigar i terrängen, som kan hjälpa en att komma ända fram till kontrollen. Den södra delen av Vessölandet är främst en fascinerande vacker strandöppen bergsterräng full av historiska platser. Under förbudstiden (1919-1932), och efter det, fraktades hit tonvis med sprit. Från de gamla torpen och byggnaderna kan du ännu känna atmosfären av livet under tidigare århundraden. Den norra delen av terrängen är till stor del åkermark och ekonomiskog.
Kartbilder, nya terrängbilder och andra upgifter uppdateras  till sidorna under våren och sommaren.

Några bilder från terrängen från år 2022.

Tidtabell

Evenemanget arrangeras lördagen 20.7.2024
9.00 - Tävlingscentret öppnas.
9.30 - Kartorna delas ut
9.30 - 11.00 Ruttplanering
9.00-11.00 Efteranmälningar tags emot i tävlingscentret
11.00 - Samstart för alla klasser
14.00 - 3h fotklasses deadline
16.00 - 5h fot- och mtb klassernas deadline
19.00 - 8h fotklasses deadline
19.30 - Målet stängs
* prisen delas ut då resultaten är klara. 

Karta

Rogaining specialkarta, som är upprättad enligt kraven för evenemangets kontrolpunkter i skala 1:25 000. På kartans baksida finns en förstoring av den mest centrala delen av området till en skala av 1:15 000. Kartans ekvidistans är 5 m. Kartans storlek är A3 eller SRA3. Kartplast och separata kontrollangivelser kan erhållas vid kartutdelning. 

Tävlingscentralen

Tävlingscentrets adress fås då tävlingsdirektiven publiceras.

Du hittar nära tävlingsområdet med adresssökningen: Vessövägen, 06200 Borgå. Gratis parkering i tävlingscentrum. Vi rekommenderar dock samåkning. Det finns utrymmen för ruttplanering och förvaring av utrustning. Toaletter. Tävlingscentrum med café är öppet från kl 09:00 på tävlingsdagen. Det finns en servicepunkt i tävlingscentret samt minst en i terrängen. Serveringen beskrivs i tävlingsdirektiven.  Det finns många bra alternativ för boende i närområdet, samt ocksy många andra platser och tillstälningar värda att uppleva. Det årliga löpevenemanget Vessörundån hålls på Vessö i juli, vilket inspirerar ett stort antal ortsbor att röra sig på den natursköna Vessö. En perfekt sommarhelg i Borgå. 

Deltagande kan även betalas med idrottsförmåner:

Gör så här: Anmäl dig genom att skicka e-post till: info@xendurance.fi.
1) Skriv i mejlet: - Lagnamn - Tävlingsnamn - Klass - Deltagarnamn - Betalningsmetod.
2) Betala med online-/mobilbetalning Smartum, Edenred, ePassi- Hitta och välj plats för användning: Tour de Roga och gör betalningen.Vi får information om din prestation från tjänsteleverantörens system. Du kan även betala med Smartum/Edenred sedal. Sedlarna kan skickas till: Extreme Endurance Athletics ry, Kalaxvägen 41, 07320 Jackarby. Eller ta med sedlarna till tävlingsinfo på tävlingsdagen.


Obligatorisk utrustning 

Laget måste ha med sig minst en telefon som är lämplig för det webb-baserade stämplingssystemet som används i tävlingen. Deltagande i cykelklasserna måste bära en cykelhjälm. Det rekommenderas också att lagen har sin egen EA-utrustning.

Stämpelsystem

Stämplingssystemet är ett webb-baserat program som varje smarttelefonanvändare kan använda. Det behövs inga andra tillbehör för stämpling. Stämplingsanvisningarna kommer att specificeras i tävlingsdirektiven, som publiceras senare. Stämplingssystemet möjliggör en online uppföljning av deltagarna, d.v.s. man kan i realtid följa med sitt favoritlags prestation. Lag rekommenderas att ha en reservtelefon, som kan användas för stämpling eller till fotografering och SoMe :)
Mera info om stämplingsystemet fås i god tid före tävlingsdagen.

Observera

Observera att arrangören försäkrar inte deltagaren och alla deltar på egen risk. Deltagaravgiften kan överföras till nästa evenemang, så länge du meddelar överföringen innan evenemangdagen. Deltagaravgiften är ej återbetalningsbar.

Kommunikation och fotografering


Deltagarnamn och lagnamn  kommer att publiceras i startlistorna och i resultatlistorna. Foto- och videomaterial kommer att filmas i tävlingscentret och i terrängen. Genom att anmäla dig till evenemanget godkänner du att materialet som tas från dig kan användas för information och marknadsföring relaterat till evenemanget. Foto- och videomaterial säljs inte vidare. Deltagare har rätt att använda arrangörens bildmaterial i sina egna uppdateringar på sociala medien. Du kan även delta i evenemanget utan att ditt namn publiceras i resultatlistorna. Kontakta oss i så fall per mail eller telefon.

Arrangör och möjliggörare av evenemanget
Ansvarig arrangör är Get Outdoors Oy/Rogaining. Extreme Endurance Athletics ry, en klubb specialiserad på uthållighetssporter, fungerar som en partner och möjliggörare för evenemanget.
info@xendurance.fi 0407739449 


Ta kontakt

TOUR DE ROGA 2024
www.xendurance.fi

0407739449

info@xendurance.fi

@extremeenduranceathletics

Tour de Roga 2024 - Rogaining Xadventure